Je bekijkt nu 3D printen met hout

3D printen met hout

We kennen wel allemaal het concept van de 3D printer, waarmee we zelf objecten en constructieve elementen kunnen printen. Buiten het feit dat deze printers nog steeds duur zijn wordt er vaak geprint met kunststof, een on-ecologisch materiaal. Daarom ben ik op zoek gegaan naar andere materialen waarmee we zelf kunnen printen.

new_wood_temps3Daarbij ben ik op het houten filament “Laywoo-D3” gestoten, ontwikkeld door Kai Parthy. Dit filament bestaat al 2 jaar en is een materiaal bestaande uit 40% gerecycleerd hout en 60% polymeerbinders om het hout flexibel en printbaar te maken. Het materiaal is beschikbaar in verschillende diktes en moet opgewarmd worden tot minstens 180° Celsius. Het hout kan van tint verschillen door te variëren in temperatuur tot 250° Celsius, hierdoor kan een houtpatroon worden geïmiteerd. De methode van het 3D printen met houten filament is bijna dezelfde methode als 3D printen met PLA filament waardoor je weinig tot geen instellingen zal moeten veranderen. Dit vind ik een mooie ontwikkeling in de technologie van het 3D printen want hiermee kunnen we ecologischer aan de slag gaan om het houten ontwerp naar een prototype om te zetten, of om iets te maken in hout zonder een teveel aan afval. Tevens is het een mooie oplossing voor houtafval te gaan herwerken in bruikbare materialen.


bathsheba-grossman-glass-mobius
Wat ik interessant vind aan de komst van de 3D printer, is dat we weer meer gaan ontwerpen met organische vormen zoals werd gedaan in de Art Nouveau, ook ontwerpen we meer met het constructieve in ons achterhoofd in de plaats van een ontwerp met rechte, opeengestapelde, sobere vlakken en vormen. Dit door het feit dat we gaan denken aan het minimaal gebruiken van materiaal waardoor we deze vlakken en vormen niet meer gewoon invullen, maar de stevigheid ervan gaan onderzoeken door gebruik van triangulatie. Wanneer we het printbaar hout en het gebruik van deze constructieve gedachten gaan omzetten naar de architectuur, kunnen we een andere soort van bouwtechniek ontwikkelen.

Afbeelding1: “Houten 3D geprinte objecten met Laywoo-D3 filament”: http://www.tridimake.com/2012/10/shades-of-brown-with-wood-filament-via.html
Afbeelding2: “3D geprinte organische vorm met constructieve elementen”: http://3dcubus.com/portfolio

Petra Parys

Ik ben een gedreven interieurarchitect uit Mechelen met een passie en toewijding voor het interieur en de planeet. Ecologie is de dag van vandaag enorm belangrijk, ook voor de generaties na ons. Naast dit ben ik van mening dat het interieur volledig op maat van de mens gerealiseerd moet worden. Dit niet alleen ergonomisch maar ook psychologisch. Laat ons samen op zoek gaan naar hoe we dit allemaal kunnen verwezenlijken. Alvast veel leesplezier.

Laat een reactie achter

vijftien − een =